RBVM2 – Only Friends / Leiden

De laatste competitieronde voor het tweede dreamteam van RBVM in Leiden. In de planning stond de eerste wedstrijd pas om 1330 uur. Dus toch een soort van uitslapen op de zaterdag.

Deze eerste wedstrijd was tegen Only Friends uit Amsterdam. Marc Tasma was meegegaan als coach en zou evt wat minuutjes meespelen.

Eerst maar weer gewoon errug fijn om Marc weer in de Hal te zien!

Sprongbal voor Ruud Groeneveld en de wedstrijd was begonnen. Makkelijk werd het spel bepaald door RBVM en de vrije man werd gevonden. Ruud Groeneveld mocht van afstand scoren en onder het bord. Linda Hulstein mocht dichtbij komen vanuit het midden en schoot met scherp. Hierdoor stond de stand als snel op 2-8. Only Friends werd goed weggehouden van de basket, doordat de Zeeuwse verdediging goed stond. Het zorgde alleen voor wat afstandsschoten. Aan het einde van het eerste kwart stond er 4-14 op de borden.

Ondertussen werd er volop gewisseld aan RBVM-kant. Iedereen kon ff bijtanken, maar vervolgens ook zeker weer gasgeven. Via Linda Hulstein ging de bal rond. Aan de aanvalskant van Andre Klijn en Ruud Groeneveld werd eerstgenoemde vaak gevonden. De aandacht lag bij Ruud Groeneveld en daar kwam Only Friends graag op uit. Hierdoor werd er goed pickandroll gespeeld waardoor Andre Klijn erreg makkelijk vrij kwam. Niet 1x, maar … vaker … Dit kwart was hij alleen al goed voor 6 punten. Francois van den Berg kwam ook op het sheet met twee fraaie scores vanuit de bucket. De ruststand was 8-30.

Derde kwart was de insteek anders aan RBVM-kant. In de aanval de centerblocks bezetten en van daaruit proberen te spelen; dit zou voor ruimte moeten zorgen. In de praktijk bleek het toch heel moeilijk om deze makkelijke opdracht uit te voeren.. Doordat basketbal zo dynamisch is, rijd je niet heel statisch naar die plek toe. Er is altijd weer een andere situatie waardoor er voor een andere oplossing wordt gekozen. RBVM bleef wel scoren, maar geheel volgens de opdracht van de coach werd er niet gespeeld. Bruce Mott op het sheet met een fraai schot van afstand. Verdedigend stond de zeeuwse ploeg gewoon goed. De afstandsschoten van Only Friends werden geforceerder. Compleet de verdienste van RBVM! Aan het einde van het derde kwart was de stand 12-42.

Het laatste kwart waren formaliteiten. De wedstrijd was natuurlijk al gespeeld. Marc Tasma kwam er nog in (was toch een fijn momentje voor hem en RBVM!). Verder zorgde Jack Meerman met een score van afstand dat hij ook op het sheet kwam. De eindstand is 18-50 geworden.

Een makkelijke en verdiende overwinning voor RBVM. Goed samengespeeld en flink doorgewisseld, waardoor iedereen lekker aan speeltijd kwam. Verdedigend goed gespeeld en volgens plan. Aanvallend wel geprobeerd, maar is nog voor verbetering vatbaar. Maar er waren zeker hele fraaie aanvallen bij: systeempjes die gewoon werkte, goed samenspel. Zeker een paar momentjes die het aangluren waard waren! Jeroen Pijpelink hard gewerkt en gereden voor Ruud Groeneveld. Mede daardoor mocht hij de meeste ballen door het netje gooien (26 punten).

De tweede wedstrijd was tegen Leiden. Deze wedstrijd telde niet meer mee voor de competitie. Door een paar afzeggingen dit seizoen van andere teams, was er wat geschoven etc. zodat er toch iedere competitieronde door een ieder twee wedstrijden gespeeld konden worden. Dus ook deze ronde. En dat is een goede zaak!

Sprongbal weer voor Ruud Groeneveld en actie! Deze eerste actie was gelijk een fout van Jack Meerman. Het zorgde gelijk voor een beetje onrust in het veld en bij de scheidsrechters. RBVM mocht gelijk 3 fouten bijschrijven. Het leverde vrije worpen op voor Leiden die professioneel gemist werden. Het zorgde ook voor spanning, want de score ging van 4-5 naar 6-7 in leidens voordeel.

Het tweede kwart veel van hetzelfde;  nog steeds fanatiek verdedigend. Aanvallend liet RBVM niet heel veel systeem zien, maar wist toch met regelmaat te scoren. Marc Tasma door het midden schietend, Jack Meerman vanuit de bucket, Francois van den Berg hard knokkend onder het bord. De score ging via 10-12 naar 18-22 als ruststand met een hele rits aan missers door Leiden vanaf de vrijeworplijn. De teamcaptains zijn ook nog ff bij de scheidsrechters op het matje geweest. Er waren in de eerste twee kwarten zoveel onnodige grove fanatieke fouten gemaakt door beide ploegen, dat toch het verzoek kwam van de scheidsrechters om ff na te denken wat de bedoeling was en waar het eigenlijk over ging in deze wedstrijd: lekker basketballen! En of we dat dan ook wilden doen met zijn allen. Was een goede actie van de leidsmannen en beide ploegen hebben daar dan ook hun best voor gedaan.

In de rust kwam RBVM-coach Marc Tasma met een bruut plan, waarin Jeroen Pijpelink en Ruud Groeneveld de hoofdpersonen mochten zijn. En … zij lieten dit perfect zien! Een goede acht punten door Ruud Groeneveld leverde een 28-24 stand op. Men stond (eh zat) erbij en keer ernaar. Een time-out door Leiden. Dit had effect voor Leiden want ze wisten het weer knap om te buigen naar een 30-35 voorsprong. Zeker op de fastbreaks van Leiden had de zeeuwse ploeg niet altijd een antwoord. Nog een goede score gezien van Jeroen Pijpelink van randje bucket.

De hele wedstrijd door had RBVM flink gewisseld, dus men had nog powerrr voor het vierde kwart. Er werd geknokt en gebasketbald! Echt goede acties gezien, waar het eerste dreamteam van RBVM echt wat van kon leren! Alleen bleef Leiden ook doorgaan met scoren. Hun lange mannen werden gevonden of de vrijstaande dames. Hierdoor ging de score verder naar 40-44 om uiteindelijk een eindstand op de borden te zetten van 44-48. Topscoorder aan RBVM-kant was Ruud Groeneveld met 22 punten.

Jammer! Maar gezien de wedstrijd toch terecht. Een goede, fanatieke en spannende wedstrijd door twee ploegen. Lekkere afsluitert deze laatste competitieronde, waardoor RBVM met een goed gevoel op de derde plaats is geeindigd dit seizoen. Kijken of er nog een laatste toernooidag komt voor de zeeuwse ploeg in Almere?!