Informatie, sociale en veilig sporten

Vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon zorgt ervoor dat iedereen op de sportclub met vragen, zorgen of mogelijke meldingen weet bij wie ze moeten zijn en wat de mogelijke vervolgstappen zouden kunnen zijn. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode.

Een onmisbare schakel dus voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Soms kan het gebeuren dat iemand zich niet veilig of prettig voelt op de club, omdat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dat is gedrag dat de persoonlijke grenzen van een ander overschrijdt, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie of discriminatie. Dit kan zowel fysiek, verbaal als non-verbaal zijn. Grensoverschrijdend gedrag kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn en de sportbeleving van de betrokkenen.

Wat kun je doen als je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag?

Als je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, of als je je zorgen maakt over iemand anders die dat mogelijk ervaart, dan kun je daarover praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan bijvoorbeeld een vriend, een familielid, een teamgenoot, een trainer of een bestuurslid zijn. Zij kunnen je steunen en adviseren over wat je kunt doen.

Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze vertrouwenscontactpersoon (VCP hier kun je ook de link naar mailadres maken. De VCP is een onafhankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt op de club voor iedereen die vragen of zorgen heeft, of die incidenten wil melden op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. De VCP luistert naar je verhaal, geeft je informatie en advies, zoekt met je naar een oplossing, en kan je eventueel doorverwijzen naar andere instanties. De VCP gaat vertrouwelijk om met alles wat je vertelt en neemt geen actie zonder jouw toestemming.

De gedragscodes NOCNSF in DOC vorm

Wie is onze vertrouwenscontactpersoon?

Onze VCP is Lia Traas.
Je kunt haar bereiken via onderstaand formulier.
Het is niet verplicht om je vraag hier achter te laten, laat je naam en E-mail adres achter en Lia neemt contact met je op.

    Meer informatie

    Wil je meer weten over sociale veiligheid of over de rol van de VCP? Dan kun je de volgende bronnen raadplegen:

    Reacties zijn gesloten.